Dimensionarea sistemelor de incalzire electrica in pardoseala:
Sistemele de încălzire electrica în pardoseală pot fi dimensionate ca sursă unica de încălzire într-o locuință sau ca sursa de incalzire suplimentara. Se proiectează astfel încât să acopere pierderile totale de căldură și să ofere confortul termic necesar.
În funcție de gradul de izolație al locuinței, puterea instalată care trebuie luată în calcul variază între 80 – 100W pentru casele foarte bine izolate și poate ajunge până la 160W pentru casele cu un grad de izolare scazut.
În încăperile cu suprafețe vitrate mari recomandăm realizarea unor zone tampon între ferestre/uși și restul încăperii, așa zisele perdele de aer cald, care au avantajul că protejează împotriva curenților de aer rece și funcționează ca o sursă suplimentară de căldură. In aceste zone, pe o lățime de 0,5-1,0m se montează cabluri încălzitoare care asigură o putere instalată de 200-250W/mp. Aceste zone vor fi controlate separat ca și temperatură.
Sistemul de încălzire electrică în pardoseală poate fi folosit și ca sursă complementară de încălzire. În cazul în care optați pentru un sistem tradițional de încălzire al imobilului, dar doriți un confort termic suplimentar la picioare, sistemul nostru se monteaza acolo unde pardoseala este rece și crează disconfort: în băi, în bucătarie, în living sau sufragerie, în holuri, terase sau balcoane închise. Încălzirea de confort se poate monta atat în cazul construcțiilor noi căt și pentru imobilele care sunt supuse renovarilor. Vă propunem atat soluția clasică de încălzire cu cabluri încălzitoare cât și soluții care nu presupun înăltarea suplimentară a pardoselii: covoare încălzitoare predimensionate. Încălzirea în pardoseală asigură un maxim de confort acolo unde vă doriți, fără deranj și fără a crește costurile încălzirii locuinței deoarece sistemul principal va fi mai puțin solicitat.
Costuri de achizitie :
Prețul pe metru pătrat este influențat de suprafața încăperii în care doriți să instalați un sistem de încălzire electrică în pardoseală. În încăperile mici (baie, cămara, hol) prețul pe metru pătrat este mai ridicat iar în încăperile mari (dormitor, cameră de zi etc) este mai scăzut. Costurile de achiziție ale unui sistem de încălzire electrică în pardoseală sunt mai mici decat cele ale unui sistem clasic de încălzire cu radiatoare. Un alt avantaj al sistemului de încălzire electrică se regăsește în simplitatea si timpul redus de montaj.
Exemplu: Pentru o încăpere de 20 de metri pătrați (un dormitor) sistemul de încălzire electrică în pardoseală cu cablu sub sapa va fi format din:
• cablu încălzitor
• elemente de prindere ex. banda distantatoare (se poate prinde si pe plasa de buzau)
• termostat cu senzor de temperatura pentru pardoseala
Costul pentru acest sistem este de aproximativ 20 euro pe metru pătrat, deci de aproximativ 450 de euro pentru toata suprafata. Durata de viață mare a unui sistem de încălzire este un alt factor în procesul de alegere a modului de încălzire a locuinței. Spre exemplu, un sistem de încălzire electrică în pardoseală INTACT HEATING are o durată de viață de peste 80 de ani și o perioadă de garanție de 20 de ani. Spre deosebire de sistemele noastre , durata de viață a unei centrale termice este de aproximativ 7-10 ani. De aceea, în cazul sistemelor INTACT HEATING învesția în echipamente nu trebuie repetată la anumite intervale de timp. Acest sistem electric de încălzire în pardoseală nu necesită revizii periodice sau înlocuiri de piese, astfel încât nu se generează costuri ulterioare de întreținere, costuri pe care sistemele de încălzire clasice cu radiatoare le presupun de obicei.
Putere si consum :
Indiferent de varianta de încălzire electrică în pardoseală aleasă, puterea instalată trebuie calculată în funcție de rezultatul dorit:
Puterea care trebuie instalată este influențată de condițiile concrete ale locuinței în care se instalează sistemul. Principalul factor este izolația termică. Este foarte important să nu confundați consumul de energie electrică cu puterea instalată. Atunci când sistemul de încălzire electrică în pardoseală este în funcțiune, consumă exact cat este și puterea instalată. O dată atinsă temperatura setată, sistemul se va opri iar apoi urmeaza o perioadă în care sistemul va oscila (pentru menținerea temperaturii setate). Consumul de energie electrică va reprezenta o medie a kilowaților consumați pe oră, în decursul unei zile, iar valorile medii sunt:
Dimensionare covor electric pentru incalzire :
Pasul 1 – Schita
Creati un releveu (schita a spatiului pe care doriti sa il incalziti ) – masurati exact incaperea pe care doriti sa o incalziti si mentionati pe schita corpurile fixe (mobilier , cazi, dusuri , lavoare , toalete, etc). Atat covorasele Intact Heating cat si cablul Intact Heating nu se recomanda a se monta sub aceste corpuri. Conturati suprafetele cu un marker.
Pasul 2 – Calculati suprafata zonei pentru incalzire
Calculati marimea zonei incalzite folosind datele de la pasul 1. In cazul in care este necesar impartiti zona in patrate / dreptunghiuri maxim 12 m.p.
Pasul 3 – Alegerea pozitiei termostatului
Termostatul este recomandat sa nu se monteze pe un perete exterior si sa fie cat mai departe de zonele expuse stropirii cu apa cum ar fi cazi, dusuri, etc. , .Pe fiecare termostat pot fi montate mai multe covorase electrice.
Pasul 4 – Hasurati zona de incalzire pe planul podelei :
Acest pas este esential pentru alegerea covorasului electric. In primul rand trebuie sa se tina cont ca latimea covorasului electric este de 50 cm si de faptul ca suportul din fibra de sticla al acestuia poate fi taiat pentru a putea monta covorasul si in spatii mai inguste. (in imaginile de mai jos aveti prezentate metodele de taiare ale covorasului electric img1 si img2 ) Atentiune, in momentul in care taiati fibra de sticla aveti grija sa nu taiati si cablul . Trebuie sa va asigurati ca zona de interes care va urma a fi incalzita este acoperita de covorasul electric Intact Heating. In cazul in care covorasul este mai mare decat suprafata zonei ce urmeaza a fi incalzita atunci se va putea continua montajul si in zona mai putin esentiala . (sub corpuri de mobilier fixe, toaleta , cada, etc)
Pasul 5 – Alegerea covorasului de incalzire
Calculati lungimea totala a covorasului si alegeti covorasul potrivit din table.
Nota: Pentru verificare, comparati suprafata totala a covoraselor alese cu suprafata din pasul 2 (suprafata zone pentru incalzire) . Aceasta nu trebuie sa depaseasca suprafata podelei incalzite.
Dimensionare cablu electric pentru incalzire :
Pasul 1 – Schita
Creati un releveu (schita a spatiului pe care doriti sa il incalziti ) – masurati exact incaperea pe care doriti sa o incalziti si mentionati pe schita corpurile fixe (mobilier , cazi, dusuri , lavoare , toalete, etc). Atat covorasele Intact Heating cat si cablul Intact Heating nu se recomanda a se monta sub aceste corpuri fixe, exceptie facand cele pe picioare. Conturati suprafetele cu un marker.
Pasul 2 – Calculati suprafata zonei pentru incalzire
Calculati suprafata zonei incalzite folosind datele de la pasul 1. In cazul in care este necesar impartiti zona in patrate / dreptunghiuri .
Pasul 3 – Calculul neacesarului de cablu
Folosind datele din tabelul pentru cablul electric de incalzire Intact Heating , selectati cablul de incalzire cu puterea si lungimea corespunzatoare , tinand cont de faptul ca trebuie sa aveti aproximativ 150 W/ mp pentru incalzire unica, si 80W/ mp pentru incalzire complementara. Se calculeaza pentru minim 80% din suprafara camerei. Cablul se instaleaza pe suprafata libera a camerei ( acolo unde nu sunt corpuri fixe) inclusiv sub corpurile cu picioare.
Pentru prinderea cablului exista sina de fixare speciala care permite crearea unei distante intre cabluri, 3cm , 5cm , 7 cm (recomandat) sau 9 cm.
Nota: Este recomandat sa creati un spatiu tampon “buffer” , acolo unde nu este nevoie de inalzire, sptiu ce poate fi folosit pentru excesul de cablu electric Intact Heating . Exemple de zone tampon : in spatele usii, in spatele toaletei, langa pereti etc.